zajímavý

PSA: Váš telefon se zapisuje kamkoli jdete. Zde je návod, jak jej vypnout

Pravděpodobně víte, že váš telefon s Androidem nebo iPhone dokáže určit vaši polohu pro GPS, místní vyhledávání nebo počasí. Doufejme, že také víte, že to znamená, že váš telefon neustále sleduje, kamkoli jdete, pořád. Nenechte se znepokojit - jedná se o kompromis, který uděláte za funkce, které získáte. Pokud vás to nepohodlí, můžete zrušit sledování polohy v systémech Android a iOS.

Správa polohových služeb v systému Android

Pokud jste uživatelem systému Android, jsou služby určování polohy Google rozděleny do tří hlavních funkcí: přesnost polohy, historie polohy a sdílení polohy.

  • Přesnost polohy je funkce, která umožňuje aplikacím, jako jsou Chytré karty Google, Mapy Google, Foursquare, Twitter, a dokonce i aplikace vaší kamery k vaší poloze. Kdykoli vám aplikace ukáže něco v okolí, navrhne místní firmu nebo vám pomůže najít nejbližší čerpací stanici, používá funkci Location Accuracy. Pokud ji necháte zapnutou, bude váš telefon trianglovat vaši přesnou polohu pomocí GPS, wifi, mobilních sítí a dalších senzorů zařízení. Vypněte ji a zařízení pomocí GPS pouze zjistí, kde se nacházíte.
  • Historie polohy je funkce, která sleduje, kde jste byli, a všechny adresy, které zadáte nebo na ně přejdete.
  • Sdílení polohy je samo-vysvětlující, ale zde je stručné připomenutí: Tato funkce umožňuje ostatním vidět, kde se nacházíte v reálném čase. Musíte to konkrétně nastavit v Mapách Google, aby vaši přátelé viděli vaši polohu; ve výchozím nastavení nemohou samozřejmě pingovat (samozřejmě).

Postup deaktivace přesnosti polohy v systému Android:

  1. Vytáhněte nastavení
  2. Klepněte na Poloha
  3. Zakažte tlačítko „Použít umístění“.
  4. Klepněte také na „Přesnost určování polohy Google“ a nastavte tuto funkci na „Vypnuto“.

Na obrazovce Poloha můžete nastavit konkrétní oprávnění k poloze pro aplikace, například zda chcete, aby aplikace měla vždy přístup k poloze zařízení nebo pouze při používání uvedené aplikace. Můžete také vypnout skenování Wi-Fi a Bluetooth, pokud chcete, aby aplikace a služby zjišťovaly vaši přesnou polohu.

Na této obrazovce můžete také deaktivovat historii polohy Google, pokud nechcete, aby vedla záznamy o tom, kde jste byli, a také o sdílení polohy vašeho Androidu.

Chcete-li smazat svou existující historii polohy v Androidu:

  • Navštivte ovládací prvky aktivity společnosti Google (kde můžete také deaktivovat sledování historie polohy v celém účtu)
  • Klikněte na „Spravovat aktivitu“
  • Klikněte na malou ikonu koše v pravém dolním rohu obrazovky. Vypadá to takto:

  • Potvrďte, že chcete smazat celou svou historii polohy, a poté klikněte na velký červený odkaz „Odstranit historii polohy“.

Můžete také nechat Google, aby za vás automaticky smazal starší historii polohy - užitečné, pokud chcete pomocí této funkce sledovat své nedávné místo pobytu, ale nechcete si uchovávat trvalý záznam. V časové ose Google Maps klepnutím na ikonu ozubeného kola vytáhněte nastavení.

Vyberte možnost „Automaticky odstranit historii polohy“ a poté vyberte libovolnou časovou osu:

Pokud používáte telefon místo počítače, můžete historii polohy smazat vytáhnutím Map Google, kliknutím na ikonu hamburgeru a výběrem „Vaše časová osa“ klepnutím na ikonu trojité tečky v pravém horním rohu, klepněte na Nastavení a přejděte dolů, dokud neuvidíte možnost „Odstranit celou historii polohy“. Zde také nastavíte automatické mazání, pokud vás to zajímá, a kde vypnete Služby určování polohy pro zařízení nebo Historie polohy pro váš účet

Chcete-li přestat sdílet svou polohu s určitými lidmi

  1. Vytáhněte nastavení sdílení polohy Google
  2. Odstraňte lidi a eliminujte jejich schopnost vidět vaši polohu v reálném čase.

Pokud máte telefon místo počítače, otevřete Mapy Google, klepněte na ikonu hamburgeru a klepněte na Sdílení polohy. Budete si moci přidat a odebrat své přátele, jak uznáte za vhodné.

Správa polohových služeb v systému iOS:

Výběr aplikací, které mohou a nemohou získat přístup k poloze vašeho iPhonu nebo iPadu, je snadný.

  1. Spusťte aplikaci Nastavení
  2. Přejděte dolů a klepněte na Soukromí
  3. Klepněte na Lokalizační služby

Zde můžete vypnout službu určování polohy na celém zařízení. Když tak učiníte, zobrazí se výzva, která vysvětluje tuto funkci v poněkud podrobnějších detailech:

Společnost na webových stránkách společnosti Apple poznamenává, že služby určování polohy „používají GPS a Bluetooth (jsou-li k dispozici), spolu s hotspoty Wi-Fi a celulárními věžemi pocházejícími z davu k určení přibližné polohy vašeho zařízení.“ Vypněte služby určování polohy. a „aplikace nemohou použít vaši polohu v popředí nebo na pozadí.“

Obrazovka Služby určování polohy je také místem, kde můžete upravit přístup k aplikacím vašeho zařízení - ať už jim umožníte používat vaši polohu, kdykoli chtějí, pouze když ji používáte, nebo nikdy. Můžete také požádat o zobrazení výzvy, až aplikace přijde na to, kde se nacházíte, takže se můžete rozhodnout.

Chcete-li přestat sdílet svou polohu s ostatními lidmi

Pokud ve službě určování polohy klepnete na možnost „Sdílet moji polohu“, můžete zkontrolovat, zda jste povolili funkci Najít můj iPhone (dobrá věc) nebo Sdílet moji polohu. To je to, co budete moci posílat lidem ve Zprávách, stejně jako aplikace Apple Find My, a je to nezbytná součást pro automatizaci na základě polohy prostřednictvím aplikace Home.

Odstranění „důležitých míst“ vašeho iPhonu nebo iPadu

Nakonec se vraťte na hlavní obrazovku Služby určování polohy a přejděte dolů na Systémové služby v samém spodku seznamu aplikací. Vytáhněte ji a uvidíte velký seznam funkcí, které mají přístup k vaší poloze (pokud je necháte). Chcete-li odstranit místa, která pravidelně navštěvujete - natolik, aby je zařízení považovala za důležitá - klepněte na možnost „Významná místa“, klepněte na místo a klepnutím na „Upravit“ jej začněte odstraňovat. Pomocí možnosti ve spodní části obrazovky můžete také vymazat celou historii „Významných míst“.

Z tohoto důvodu jsou všechna tato místa šifrována a uložena místně na vašem zařízení - Apple je nevidí. Společnost Apple rovněž neshromažďuje vaše údaje o poloze, nepřidružuje je k vašemu účtu a nikde je neukládá na server. Můžete to zkontrolovat sami tím, že požádáte o kopii všech údajů, které o vás shromáždil Apple, nebo si také můžete přečíst různé prohlášení společnosti Apple týkající se umístění a soukromí.

Kompletní příručka Goldavelez.com k ochraně osobních údajů Provedeme vás všemi kroky, které byste měli udělat, abyste žili nejbezpečnějším soukromým životem v digitální éře.