užitečné články

Proč iCloud smazal všechny mé fotografie?

Otočíme objektiv pro tento týden Tech 911 . Generální ředitel Goldavelez.com Virginia Smith položil otázku v našem interním kanálu Slack, který se rozpíná široce a hluboko:

Odpověď je trochu komplikovanější, než si možná myslíte - a může mít katastrofální následky, pokud se vám to nepodaří.

Smazat fotografie z iPhonu je neuvěřitelně bezpečné. Pokud se prostor vašeho iPhone zaplňuje, pokud se vám nelíbí složení záběru, nebo pokud jste své fotografie přesunuli do jiné služby nebo úložného zařízení, smažte je. Vášmu smartphonu to nebude vadit.

Samozřejmě, že „v bezpečí“ se vlastně ptáte na podobnou otázku: „Vymazávám kopii nebo mazám originál.“ A jako ve filmu, odpověď se trochu komplikuje. Pokud jste na svém iPhone nastavili iCloud a automaticky nahráváte fotografie do služby Apple, jak je uvedeno níže:

pak je důležité si uvědomit, že vaše „synchronizace“ není jednosměrná ulice. Vymažte fotografii ze svého iPhone a při příštím připojení k internetu ji odeberete z iCloudu. Společnost Apple vás na to upozorní, když odstraníte fotografii nebo video v aplikaci Fotografie, přičemž si všimnete, že odstraněním objektu se odstraní z iCloud Photos na „všech vašich zařízeních“. To znamená, že to odstraní také z iCloud, ale Apple by mohl stát být jasnější, vzhledem ke zjevné záměně. (Virginie není jediná, kdo byl touto formulací zakopnut.)

Stejná logika platí, pokud synchronizujete iCloud Photos v počítači Mac. Vymažte tam fotku a položka zmizí z připojených iPhonů, iPadů a samotného iCloudu, až bude Mac online chmelit.

Pokud samozřejmě z iPhonu odstraníte fotografii a nechtěli jste ji ze všeho odstranit, je snadné tento proces zvrátit. Hledejte pouze album „Nedávno smazané“ pod položkou „Jiná alba“ v aplikaci Fotografie pro iOS, na levém postranním panelu pod položkou „Knihovna“ v aplikaci MacOS Photos nebo v seznamu Alba na webu iCloud.com. Don't dawdle; máte pouze 40 dní, než vaše fotky a videa navždy zmizí.

Pokud je všech vašich zařízení Apple synchronizováno iCloud Photos, můžete smazané fotografie obnovit z kteréhokoli z těchto zařízení. Nemusíte mít například skutečný iPhone, který jste použili k původnímu smazání fotografie.

To, co dělá Appleovo řešení iCloud matoucí, není nic, co by Apple udělal. Spíše je to skutečnost, že mnoho cloudových služeb - například Fotky Google - přistupuje k synchronizaci fotografií jinak. To se dá očekávat, ale myslím, že řada lidí předpokládá, že každá služba dělá totéž. Oni ne.

Například když zálohujete fotografie do cloudu pomocí služby Fotky Google na iPhone, můžete bez problémů pokračovat v jejich mazání - pomocí aplikace Fotografie pro iOS. Vaše fotky budou i nadále v cloudu Google, dokud je neodstraníte v aplikaci Fotky Google nebo photos.google.com.

To je hlavní důvod, proč je funkce Google „Free Up Space“ tak užitečná. Jakmile nahrajete své fotografie do služby Google, můžete je bezpečně smazat ze zařízení, aniž byste je navždy ztratili, pokud budete používat konkrétní funkci v aplikaci Fotky Google, která je uvedena níže:

Pokud byste nyní tyto fotky měli smazat přímo ze streamu aplikace Fotky Google, odstranili byste je také z cloudu. Tato možnost „Volný prostor“ odstraní po stisknutí tohoto tlačítka fotografie vašeho zařízení - a pouze fotografie vašeho zařízení. Pravidelně odstraňujte fotografie a odstraňujete je z cloudu a aplikace Google, ale nikoli ze svého zařízení. Mám to?

Pokud chcete, aby Fotky Google také odstranily položku z vašeho zařízení iOS (které ji odstraní z aplikace iOS Photos a iCloud), budete muset vybrat možnost, jakmile odstraníte fotografii nebo video v aplikaci Fotky Google:

A protože se soustředím pouze na iOS, abych odpověděl na otázku Virginie, měl bych poznamenat, že tento proces je efektivnější, pokud používáte zařízení se systémem Android, které jako primární aplikaci pro ukládání fotografií používá Fotky Google - například Pixel 2. Google fotku tam, a je to pryč v zařízení a pryč v cloudovém úložišti - pokud je neobnovíte pomocí koše v aplikaci nebo na webu online. (A v Androidu můžete stále používat funkci „Free Up Space“; Google neodstraní stejné fotografie a videa z cloudu, nebojte se.)

Celkem:

  • Odstraněním položek v aplikaci Fotografie je odeberete z iCloud, pokud jste přihlášeni a synchronizujete, stejně jako z jakéhokoli jiného zařízení, které je nastaveno podobně.
  • Odstranění položek Aplikace Fotky je odstraní z Fotek Google, pokud jste je již nahráli do cloudového úložiště Google.
  • Smazáním položek v aplikaci Fotky Google se odstraní z cloudového úložiště Google a jakéhokoli jiného zařízení, které také používá Fotografie Google - ale pouze aplikace Fotky Google.
  • Smazání položek v aplikaci Fotky Google je neodstraní z vašeho zařízení iOS, pokud tomu výslovně neřeknete Fotky Google, když to odstraníte.
  • Možná ... zvažte pravidelné zálohování fotografií vašeho zařízení na externí pevný disk (nebo nahrané na jinou cloudovou službu) pro případ, že by to bylo příliš matoucí.
Tech 911 Máte technickou otázku, která vás udržuje v noci? Rádi bychom na to odpověděli! E-mail - s „Tech 911“ v řádku předmětu.