zajímavý

Pomocí možnosti Zobrazit jako zobrazíte, co veřejně sdílíte na Facebooku

Je to zpět - tak nějak. Facebook oficiálně vzkřísil svou funkci „Zobrazit jako“, což je způsob, jak zjistit, jak vypadá váš profil pro lidi, kteří nejsou. Je to skvělý nástroj pro ochranu osobních údajů s některými novými nepříjemnými omezeními.

Ve své původní inkarnaci byla možnost „Zobrazit jako“ na Facebooku skvělým způsobem, jak zkontrolovat, zda vaše nastavení ochrany soukromí fungovalo tak, jak jste je zamýšleli, zejména pokud jste se snažili zabránit konkrétním lidem (jako vaši rodiče) v tom, aby viděli různé aspekty svého života raději ne. Viděli jste, jak vypadal váš profil z pohledu některého z vašich přátel, a také jste viděli, jaké informace jste veřejně sdíleli s jakýmkoli náhodným uživatelem internetu, který narazil na váš profil.

Zní to skvěle, že? Dokud Facebook nenahlásil, že chyba zabezpečení „Zobrazit jako“ by mohla umožnit útoku převzít váš účet nebo se přihlásit k řadě dalších webů jako vy (pomocí funkce jednotného přihlášení na Facebooku). Tento nepořádek v oblasti ochrany soukromí ovlivnil nejméně 50 milionů uživatelů a Facebook odpověděl okamžitou deaktivací této funkce.

Facebook nyní přivedl „View As“ zpět k životu - snad mnohem bezpečněji než dříve. Můžete však k němu přistupovat pouze v aplikaci pro Android nebo iOS na Facebooku od okamžiku, kdy jsme psali tento článek, a není tak výkonný, jak tomu bývalo. Nevidíte, co konkrétní přátelé mohou vidět ve vašem profilu, ale můžete se alespoň ujistit, že nesdílíte veřejně informace, které jste nechtěli.

iOS

Na stránce vašeho profilu najdete „Zobrazit jako“. Navigujte tam klepnutím na ikonu hamburgeru v pravém dolním rohu a klepnutím na „Zobrazit svůj profil“ v ​​horní části. (Nebo, pro zkratku, stačí klepnout na svůj profilový obrázek vlevo od stavového pole „Co máš na mysli“ na primární obrazovce Facebooku.)

Odtud klepněte na ikonu trojité tečky, která je vpravo od ikony ozubeného kola a velké modré ikony „Přidat příběh“. Uvidíte malé vyskakovací menu, které má ve špičce „Zobrazit jako“. Klepněte na něj a zobrazí se všechny informace, které vaše stránka profilu Facebook sdílí se světem.

Android

Vytáhněte svůj profil klepnutím na svou profilovou fotografii vlevo od pole „Přidat příspěvek“ na primární obrazovce aplikace Facebook nebo klepněte na ikonu hamburgeru v pravém horním rohu aplikace Facebook a vyberte „Zobrazit svůj profil“ Nahoře. Nyní uvidíte velké tlačítko „Zobrazit jako“ vlevo od „Přidat do příběhu“ v řádku ikon pod vaším jménem a úvodním textem. Klepnutím na něj zobrazíte, jak vypadá veřejné zobrazení vašeho profilu.

Nezapomeňte upravit, co sdílíte

Verze funkce „View As“ pro systém iOS vám neposkytuje snadný způsob, jak skočit do úpravy vašeho profilu - pokud chcete začít omezovat to, co může vidět kdokoli -, ale v systému Android získáte velké, tlusté tlačítko „Upravit profil“. když používáte možnost „Zobrazit jako“.

Myslím, že je ještě rychlejší používat počítač nebo notebook k úpravě nastavení Facebooku, zatímco držíte telefon, abyste zkontrolovali, co lidé vidí, ale to jsem jen já. Neexistuje však žádné slovo o tom, zda se ve verzi vašeho profilu na Facebooku znovu zobrazí „Zobrazit jako“. Natáhl jsem se na Facebook kvůli objasnění této funkce, ale nikdy neodpověděli. Možná je naše přátelství napjaté.